למרות ההתרגשות והאושר הצרוף, השבועות הראשונים בבית עם תינוק חדש יכולים להיות מביכים ומפחידים. המדריך הבא כולל טיפים יעילים שיעזרו לכם להפיק את המרב מהמעבר החד.
בבית החולים התינוק נבדק על ידי רופא הילדים, האחיות זמינות סביב וכולם ביחד יענו על כך שאלה שעולה לכם. אולם אחרי שמגיעים הביתה, אתם ההורים עומדים ברשות עצמכם ולא תמיד תדעו כיצד להתמודד עם כל השאלות שעולות, כתוצאה מחוסר הניסיון הטבעי שלכם. אחת הדרכים לוודא שהנחיתה תהיה קלה היא על ידי גיוס אחד מבני המשפחה לעזרה, במיוחד הסבתות. סבתות יכולות לעזור המון, ללמד כיצד להחליף טיטול, לקלח נכון, איך להרדים ולהרגיע. היא תוכל לעזור עם הטיפול בחבל הטבור ובאופן כללי, להיות שם עבורכם.
היו מוכנים מבעוד מועד
עליכם לקנות את כל המוצרים הנדרשים לתינוק כדי שהטיפול בו יהיה אופטימלי. מיטת תינוק, שידת החתלה, עגלה, סלקל, מנשא, טיטולים, חיתולי בד, ביגוד לתינוק, מוצרי טיפוח, מוצרי כביסה, כל אלו ועוד יבטיחו ששגרת הטיפול תהיה אופטימלית. מומלץ לגשת לחנות שמתמחה במוצרים לאם ולתינוק כדי שיוכלו להמליץ לכם מה צריך יותר ומה פחות, ועל מנת שתוכלו למצוא את כל המוצרים שאתם צריכים תחת קורת גג אחת. מוצרים לתינוק ילוו אתכם לכל אורך השלבים השונים, החל מהחלפה והחתלה, זמן האמבטיה, האכלה ושינה ועוד.
טיפול בחבל הטבור
חבל הטבור עלול להיראות שחור מאוד ומסורבל על תינוק כל כך זעיר, אבל זה בסדר. הוא אמור ליפול תוך שלושה שבעות. עד אז עליכם להקפיד לשמור על ניקיון וחיטוי באמצעות צמר גפן עם אלכוהול 70% בכל החתלה. לאחר הרחצה הקפידו לייבש את המקום היטב עד שחבל התבור ינשור.
היו מוכנים, תינוקות פולטים
אל תדאגו מזה, רק שימו לב שיש סביבכם חיתולי בד בהיכון. לאחר האכלה שמרו על התינוק כמה שיותר זקוף בין אם במושב התינוק, ובין אם בעגלה שלו או שפשוט עשו את הדבר הטבעי והרימו אותו. בכל מקרה, לפני שאתם מרימים תינוק קטן הקפידו לכסות את עצמכם בחיתול בד כדי להגן על הבגדים מכתמים של פליטות וקחו בחשבון שיהיו תאונות לא צפויות.
כן, כשיש תינוק מדברים על יציאות
ממש בימים הראשונים הקקי של התינוק יהיה בגוון ירוק שחור ולאט לאט, הוא יתקרב לגוונים של ירוק, צהוב או חום. בנוסף בהתחלה המרקם שלו יהיה נוזלי, גס או דביק. נשמו עמוק, גם אם לא ראיתם סוג כזה של יציאות לפני כן, זה נורמלי, אבל יש בנוס: לקקי של הנקה אין כמעט רווח לוואי.
זמן אמבטיה
רחצת תינוק קטן שזה עתה נולד עשויה להיות מאתגרת ולפעמים אפילו מעט מרתיעה. אמבטיה ייעודית לתינוקות ואביזרי רחצה לתינוקות יכולים להקל על המשימה. הרבה תינוקות מאוד אוהבים את זמן הרחצה ואפשר לעשות טקס קטן, שכולל גם עיסוי תינוקות אחרי. חשוב שזמן אמבטיה יהיה בשעות קבועות של היום ולא סמוך לשעת הארוחה. הקפידו לפני הרחצה להכין את משטח ההחתלה עם כל מה שתצטרכו כמו טיטול, בגדים בהתאם לעונה, תכשירי טיפוח ועוד. שימו לב שהחדר חמים מספיק, וזכרו שאי אפשר לעזוב תינוק קטן אפילו לשנייה אחת.
מהלך האמבטיה
ראשית יש לוודא כי טמפרטורת המים הינהº 37 מעלות. חופפים את הקרקפת תחילה עם שמפו לתינוקות (לא צריך יותר מפעם או פעמיים בשבוע), ומגנים על עיני התינוק מהמים. תומכים בראש, מתחילים לסבן את התינוק מלמעלה למטה, בעזרת מטלית רכה ומי ברז או על ידי סבון עדין לתינוקות. מקפידים לנקות את כל האזורים וגם לשטוף את הפנים היטב כי שאריות חלב ורוק עלולות לגרום לפריחה, ולהקפיד לייבש את כל חלקי הגוף ואזורי הקפלים של התינוק.
עוברים את הלילה
הבטן הקטנה של התינוקות לא יכולה להכיל הרבה חלב, לכן יש להאכיל אותם לעיתים קרובות יותר וזו גם הסיבה שהם מתעוררים כל כך הרבה לאורך הלילה. זה עשוי להיות מתיש אבל תמיד כדאי לזכור שתינוקות גדלים מהר וההתעוררות התכופה תלווה אתכם רק לאורך תקופה יחסית קצרה. בכל מקרה, מומלץ לקבוע שגרה בשלב מוקדם ולהקפיד שזמני הרחצה, השינה וההאכלה יהיו באותה שעה פחות או יותר בכל יום. כמו כן כאשר התינוק מתעורר בלילה, שמרו על ההאכלה מנומנמת וקצרה ככל שניתן, ואל תשחקו או תדברו אתו תוך כדי.
חשוב לזכור!
בכי הוא אמצעי התקשורת היחידי של התינוק אך עליכם מוטל לנסות להבין מה הוא מנסה לומר לכם. האם הוא רעב? האם קר לו או חם לו מדי? האם עייף? האם הבגדים לא נוחים לו? האם החיתול מלוכלך או מלא? האם הרעש חזק מדי? האם הוא צריך לגהק? האם הוא חולה? בעזרת המוצרים הנכונים והקדשת תשומת לב, תוכלו לצלוח את התקופה הראשונה ולהיכנס לשגרת טיפול הרבה יותר קלה ומסודרת.